Voorkom teken bij uw huisdier!

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zowel huisdieren als mensen kunnen lastigvallen. Ze hechten zich vast in de huid en zuigen bloed, dat is op zich niet zo erg maar tegelijkertijd kunnen ze wel ziektes overbrengen zoals de ziekte van lyme.

De Teek komt voor in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken waar hoog gras zoals duinen, maar ook de eigen tuin!! Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar.

Risico’s zijn dat 1 op de 5 teken in ons land besmet zijn. Alle honden lopen dan ook kans na een beet geïnfecteerd te zijn. Het kan wel tot maanden duren voordat symptomen van lyme zichtbaar zijn. Enkele symptomen kunnen zijn: kreupelheid, koorts en sloomheid. Maar twijfelt u neem dan altijd contakt op met uw dierenarts.

Simpele maatregelen om uw hond te beschermen zijn:

* vermijd zoveel mogelijk gebieden met hoog risico op teken: bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras.
* Controleer uw hond dagelijks op teken, vooral na een wandeling.
* Gebruik effectieve middelen tegen teken (deze zijn ook bij ons verkrijgbaar!!)
* In gebieden waar veel (besmette) teken kunnen voorkomen wordt een vaccinatie aanbevolen.

Toch een teek op uw hond, wat nu?
Nadat een teek een hond gebeten heeft duurt het nog ongeveer 36 tot 48 uur voordat deze de hond kan besmetten. Teken dienen daarom tijdig verwijderd te worden. De meest veilige methode is met een tekentang. Deze tang verwijdert alle delen van de teek zonder het lichaam van de teek samen te knijpen.

Lyme ook een mensen ziekte!
Teken kunnen ook lyme overdragen op mensen dus verminder ook voor uzelf de kans op een beet door lange broeken en bovenkleding met lange mouwen te dragen wanneer u door bosrijke gebieden of grasland loopt.

Huisdierencentrum Prinsenbankhoeve is aangesloten bij Branche vereniging Dibevo


Dierencentrum Prinsenbankhoeve Aequor Erkend Leerbedrijf

Manege de Prinsenbankhoeve in Wijchen